بزرگترین تفاوت بیت کوین و اتریوم چیست؟
بیت کوین (BTC) و اتر (ETH) محبوب ترین ارزهای دیجیتال در جهان هستند. هر دوی آنها مبتنی بر فناوری بلاک چین هستند، اما تفاوتهای کلیدی دارند. در این مطلب به بررسی تفاوت بیت کوین و اتریوم می پردازیم تا درک دو مفهوم بسیار مهعم در دنیای کریپتو ساده تر شود.
وقتی صحبت از بیت کوین در مقابل اتریوم می شود، تفاوت اصلی این است که بیت کوین برای انجام پرداخت ها طراحی شده است، در حالی که اتریوم می تواند از نرم افزارهای پیچیده تری پشتیبانی کند.
تجارت در ارزهای دیجیتال همیشه با برخی کارمزدهای تراکنش همراه است. صرافی ارز دیجیتالی که از آن استفاده میکنید احتمالاً هزینههای خاص خود را دریافت میکند و شما نمیتوانید ساختارهای کارمزدی را که در خود ارزهای دیجیتال تعبیه شده است دور بزنید. اما این هزینه ها چیست و چقدر است؟ در این مطلب به این پرسش پاسخ میدهیم.
کارمزد تراکنش ارز دیجیتال چیست؟
قبل از توضیح تفاوت بیت کوین و اتریوم باید با مفهموم کارمزد تراکنش ارز دیجیتال آشنا شوید. کارمزد تراکنش هزینه ای است که هنگام خرید یا فروش چیزی به آن تعلق می گیرد. برای ارزهای رمزنگاری شده، این به معنای دریافت کارمزد در چند سطح مختلف است تا شبکههای بلاک چین را فعال نگه دارد و به افرادی که خدمات اعتبارسنجی تراکنشها را ارائه میکنند انگیزه فعالیت بدهد.
وجود کارمزد خطر تراکنش های بیهوده یا مضر را کاهش می دهد. هر سیستمی برای پرداخت ها و انتقال داده ها بدون کارمزد تراکنش به سرعت توسط هرزنامه ها پر می شود.
صرافیها و خدمات معاملاتی کریپتو، هر زمان که در حال خرید، فروش یا ترید ارزهای دیجیتال در پلتفرمهای آنها هستید، کارمزد معاملاتی را دریافت میکنند. این یک استراتژی کلیدی پولسازی برای صرافیها در بالای جریانهای درآمد جانبی مانند تبلیغات، هزینههای فهرستبندی و خدمات ممتاز است.
کیف پولهای بلاک چین که بخشی از خدمات استاندارد صرافی رمزنگاری نیستند، معمولاً برای هر واریز یا برداشت، کارمزد خود را دریافت میکنند. این هزینه ها معمولاً از توسعه و نگهداری کیف پول پشتیبانی می کنند.
بیشتر بخوانید: کپی تریدینگ چیست؟
بیشتر بخوانید: آموزش تریدینگ ویو از 0 تا 100
اساس تفاوت بیت کوین و اتریوم
حالا که با مفهوم کارمزدها آشنا هستید وقت آن است که به بررسی تفاوت بیت کوین و اتریوم بپردازیم. بیتکوین و اتریوم هر دو بر روی فناوری بلاکچین با هدف تمرکززدایی کار میکنند، هدف آنها ارائه اهداف متفاوت است. بیت کوین در درجه اول یک ذخیره ارزش است، در حالی که اتریوم عملکردی است و امکان اجرای برنامهها و قراردادهای هوشمند را فراهم میکند.
بیتکوین گاهی اوقات بهعنوان "طلای دیجیتال" و اتریوم بهعنوان "نقره دیجیتال" توصیف میشود. بیت کوین بهعنوان یک فروشگاه ارزش غیر متمرکز و با نوسانات کمتر دیده میشود و همچنین به دلیل عرضه ثابت آن شناخته شده است. اتریوم با عملکردهای بیشتر، فعالیت تراکنش بالاتری دارد، اما نمیتوان گفت که نرخ پذیرش بالاتری نسبت به بیتکوین دارد. همچنین، اتریوم هنوز سیستم PoS را به طور کامل قبول نکرده است.
تفاوت بیت کوین و اتریوم از یک بعد دیگر به زمان بلوک (یک تراکنش ETH در ثانیه در مقایسه با دقیقه برای BTC تأیید میشود)، و مکانیسمهای اجماع آنها بستگی دارد. بیتکوین از اثبات کار استفاده میکند، در حالی که اتریوم از اثبات سهام استفاده میکند. همراه با این تفاوتها به موارد زیر هم توجه داشته باشید:
1) بیتکوین همچنان پرارزشترین ارز دیجیتال است.
2) بیتکوین مورد استقبال بیشتری از سوی امور مالی سنتی قرار گرفته است که با تأیید ETFهایبیتکوین در سال 2024 مشهود است.
3) اتریوم میتواند از قراردادهای هوشمند پشتیبانی کند، برنامههای نرمافزاری که در صورت برآوردهشدن شرایط خاص به طور خودکار اجرا میشوند. بیتکوین این قابلیت را ندارد.
4) بیت کوین از یک روش پر انرژی برای تأیید تراکنشها استفاده میکند که بهعنوان استخراج بیتکوین شناخته میشود. اتریوم با استفاده از یک پروتکل مشابه راهاندازی شد، اما به فرایندی به نام staking انتقال یافته است که اثرات زیستمحیطی کمتری دارد.
اتریوم یا بیت کوین کدام بهتر است؟
سؤال دیگری که پس از بررسی تفاوت بیت کوین و اتریوم به وجود میآید این است که کدامیک از این دو رمزارز بهتر هستند. پاسخ به این پرسش در یک جملۀ کوتاه امکانپذیر نیست و باید این دو واحد پولی مجازی را از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار بدهیم.
بیتکوین در درجه اول بهعنوان جایگزینی برای ارزهای سنتی و از این رو وسیلهای برای مبادله و ذخیره ارزش در نظر گرفته میشود. اتریوم یک بلاکچین قابل برنامه ریزی است که در زمینههای متعددی از جمله DeFi، قراردادهای هوشمند و NFT کاربرد پیدا میکند. از این نظر، هر دو در کاری که انجام میدهند بهترین هستند.
بیشتر بخوانید: 0 تا 100 سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال
بیشتر بخوانید: دیفای چیست؟
تفاوت بیت کوین و اتریوم از بعد محیط زیست
بیت کوین بهعنوان یک پروژه بلاکچین "اثبات کار" شناخته میشود. این عبارت به این معناست که کاربران میتوانند برنامههایی را بر روی رایانه خود اجرا کنند که به تأیید صحت تراکنشها و جلوگیری از کلاهبرداری کمک میکند. این فرایند بهعنوان "ماینینگ" شناخته میشود و این امکان را برای شرکتکنندگان فراهم میکند که در ازای آن پاداشهای ارز دیجیتال دریافت کنند.
ماینینگ مقدار زیادی انرژی مصرف میکند که به طور کلی انتقادات قابل توجهی را نسبت به ارزهای دیجیتال به همراه داشته است.
اتریوم فناوری خود را به قالبی به نام "اثبات سهام" تبدیل کرده است. بلاکچینهای اثبات سهام نیازی به استخراج ندارند. در عوض، آنها از فرایندی به نام staking استفاده میکنند که افراد را تشویق میکند تا ارز دیجیتال را در معرض خطر قرار دهند تا صحت تراکنشها را تضمین کنند. هنگامی که سیستم به طور معمول کار میکند، کاربران شرکتکننده پاداشهایی مشابه بهره در یک حساب بانکی دریافت میکنند.
با گذشت زمان، این تغییر میتواند به این معنی باشد که اتریوم نسبت به بیتکوین از نظر مصرف انرژی کارآمدتر عمل میکند. از سوی دیگر، برخی از حامیان بیتکوین استدلال میکنند که اگر استخراجکنندگان از انرژیهای تجدیدپذیر استفاده کنند، این فرایند نباید برای محیط زیست مضر باشد.
مطلب مرتبط: ریگ استخراج چیست؟
مطلب مرتبط: استخراج ابری ارز دیجیتال
مزایا و معایب بیت کوین و اتریوم
1) بیت کوین گاهی اوقات به دلیل عرضه محدود و ویژگیهای ذخیره ارزش بهعنوان یک دارایی پایدار در نظر گرفته میشود؛ نوسانات کمتری دارد و ارزش بازار بیشتری دارد.
2) سرعت تراکنش بیت کوین در مقایسه با اتریوم کندتر است و به دلیل مکانیسم اجماع PoW، انرژی بیشتری مصرف میکند.
3) اتریوم به دلیل عملکردی که دارد، فعالیت تراکنش بالاتری دارد، اما نرخ پذیرش بالاتری نسبت به بیت کوین ندارد. این مسئله امکان ایجاد dapps و قراردادهای هوشمند را فراهم می کند.
4) عرضه اتریوم مانند بیت کوین محدود نشده است که میتواند منجر به مشکلات تورمی شود.
تفاوت بیت کوین و اتریوم از نظر آینده تکنولوژی
اکوسیستم اتریوم به لطف محبوبیت فزاینده dAppهای آن در زمینههایی مانند امور مالی (مالی غیرمتمرکز یا برنامههای DeFi)، هنرها و کلکسیونها (توکنهای غیر قابل تعویض یا NFT)، بازیها و فناوری، با سرعت در حال رشد است. اتریوم همچنین در آینده برای افزایش مقیاسپذیری، dankharding را معرفی خواهد کرد.
بیت کوین نیز تغییراتی را تجربه کرده است و ارتقای Taproot را برای فعالکردن قراردادهای هوشمند معرفی کرده است. شبکه لایتنینگ بیت کوین پروژه دیگری است که بهعنوان یک پروتکل لایه دوم روی آن کار میشود که تراکنشها را از زنجیره خارج میکند تا سرعت شبکه را افزایش دهد.
نوسانات قیمت این دو رمزارز
قیمت بیت کوین و اتریوم مانند اکثر داراییهای رمزنگاری شده در معرض نوسان بوده است. بیت کوین با توجه به ارزش بازار بزرگتر و استفاده گسترده از آن، معمولاً محرک اصلی بازار ارزهای دیجیتال بوده است. هنگامی که قیمت بیت کوین افزایش مییابد، اغلب قیمت سایر ارزهای دیجیتال از جمله اتریوم و بالعکس را بالا میبرد. عملکرد قیمت بیت کوین تحت تأثیر عوامل متعددی قرار میگیرد که عبارتاند از: عرضه و تقاضا، احساسات بازار، اخبار و رویدادهای نظارتی، و رویدادهای اقتصادی.
قیمت اتریوم، اگرچه تا حد زیادی تحت تأثیر بیت کوین است، اما تحت تأثیر عوامل منحصر به فرد اتریوم مانند: بهروزرسانی پلتفرم آن، استفاده از آن در DeFi و تقاضا برای بلاک اسپیس نیز قرار دارد. قیمت اتریوم، به نوبه خود، بر قیمت داراییهای رمزنگاری کوچکتر، بهویژه آنهایی که از فضای بلاک اتریوم استفاده میکنند، مانند پروژههای DeFi، NFT و DAO، تأثیر میگذارد.
تفاوت بیت کوین و اتریوم از نظر امنیت
در حالی که بیتکوین و اتریوم هر دو به لطف رمزگذاری و فناوری بلاکچین از امنیت بالایی برخوردار هستند، هر دو رویکردهای متفاوتی برای دستیابی به امنیت دارند.
سیستم PoW بیتکوین از حملات جلوگیری میکند، زیرا از نظر قدرت محاسباتی و انرژی بسیار نیازمند است. استفاده از قدرت و منابع محاسباتی کافی برای غلبه بر گرههای موجود بیت کوین برای حمله 51 درصدی بسیار دشوار و پرهزینه است.
سیستم PoS اتریوم با یک مانع مشابه برای بازیگران بد روبرو است، اما پولی است. شرکتکنندگان باید ETH خود را در بلاکچین به اشتراک بگذارند که میتواند هم بسیار پرهزینه و هم خطرناک باشد، و مکانیسمهایی برای نادیدهگرفتن بلاکچین بازیگر بد و جریمهکردن سهام آنها وجود دارد. این بدان معنی است که آنها میتوانند تمام یا قسمتی از ETH را از دست بدهند که هنوز به هدف سبقتگرفتن از سیستم نرسیدهاند.
زمان و کارمزد معاملات
کارمزد تراکنش بیت کوین به مقدار داده در یک تراکنش مربوط میشود. در دورههایی که تقاضای بیشتری برای فضای بلاک وجود دارد (میزان تراکنشهایی که در یک زمان معین قابل پردازش هستند)، این کارمزدها افزایش مییابد. به طور کلی، کارمزد تراکنشها نسبتاً ثابت مانده است، اگرچه اخیراً با افزایش محبوبیت بیت کوین این مقدار افزایش یافته است.
زمان لازم برای تکمیل تراکنش بیت کوین متفاوت است، بسته به تقاضا، از 10 دقیقه (تقریباً همان مدت زمانی که برای افزودن یک بلوک جدید به بلاکچین طول میکشد) تا یک ساعت متغیر است.
کارمزد تراکنشهای اتریوم بهعنوان "قیمت گاز" شناخته میشود و بیشتر از بیتکوین در نوسان است. قیمت گاز به طور مستقیم با قدرت محاسباتی مورد نیاز برای تکمیل یک تراکنش مرتبط است و بسته به فعالیت شبکه میتواند افزایش یابد.
اتریوم به کاربران این امکان را میدهد که تراکنش را برای انجام سریعتر با کارمزد بالاتر اولویتبندی کنند. به طور کلی، کاربران هزینه پایه گاز -حداقل قیمت- را میپردازند یا یک حد گاز تعیین میکنند (بیشترین هزینهای که مایلاند برای پردازش تراکنش بپردازند).
حتی بدون اولویت، زمان تکمیل تراکنش برای اتریوم به طور کلی بسیار سریعتر از بیت کوین است. حدود 10 تا 15 ثانیه طول میکشد تا یک بلوک به بلاک چین اتریوم اضافه شود که معمولاً در عرض چند دقیقه نهایی میشود. با این حال، این زمان به طور قابل توجهی در دورههای پر تقاضا (ازدحام زیاد در شبکه) افزایش مییابد.
در همین رابطه: قیمت و نحوه خرید اتریوم
در همین رابطه: یک خطر بزرگ برای قیمت بیت کوین
جمعبندی
یکی از پرسشهای همیشگی در دنیای ارزهای دیجیتال تفاوت بیت کوین و اتریوم است. این دو رمزارز محبوب رتبۀ اول و دوم را در لیست قیمت دارند و بهعنوان قدرتمندترین توکنهای کریپتو شناخته میشوند. با توجه به جایگاه این دو واحد پولی دیجیتال، بسیاری از کاربران، بهخصوص سرمایهگذاران تازهوارد به دنبال اطلاع از فرق BTC و ETH هستند، موضوعی که در این مطلب به آن پرداختیم.
صرافی ارز دیجیتال ملی چنج با بیش از 8 سال سابقه در حوزۀ رمزارزها یکی از بهترین پلتفرمهای پرداخت بینالملل را در ایران طراحی کرده است تا کاربران ایرانی بتوانند علیرغم محدودیتهای جهانی، در کوتاهترین زمان، به بازارهای مالی بینالملل دسترسی داشته باشند و معاملات خود را ثبت کنند.
با نصب اپلیکیشن موبایل ما علاوه بر دسترسی به تمامی امکانات سایت در یک محیط یکپارچه 5000 ملینیوم رایگان نیز دریافت کنید!
نوشته شده توسط تیم تولید محتوا ملی چنج