news

وب 3 یا نسل سوم وب (Web3.0)

1401-10-20 09:30:40

اینترنت و تکنولوژی وب از سال 1991 شروع به کار کرد و از آن زمان تاکنون دنیای IT پیشرفت‌های سریع و چشم‌گیری را تجربه کرده است. دنیای وب نیز در طی این مدت تغییراتی را پشت سر گذاشته است به شکلی که در حال حاظر نقاط عطف در این حوزه را به سه قسمت تقسیم می‌کنند که شامل وب 1.0، وب 2.0 و در وب 3 یا وب نسل سوم می‌شود. در این مطلب قصد داریم تحولات فناوری اطلاعات در این حوزه را مورد بررسی قرار بدهیم و ارتباط آن با ارزهای دیجیتال و بلاکچین را پیدا کنیم؛ با ما همراه باشید تا در این زمینه اطلاعات بیشتری به دست بیاورید!


تحولات دنیای Web


در حال حاضر شبکه جهانی اینترنت نقش بسیار مهمی در زندگی ما ایفا می‌کند. این تکنولوژی فراگیر که امروزه بدون آن بسیاری از کارهای روزمره انجام نمی‌شود و حتی نمی‌توان نبود آن را تصور کرد در سه دهه گذشته تحولات گوناگونی داشته است. اینترنت بستری را ایجاد کرده تا افراد در سراسر دنیا قادر به ارتباط با یکدیگر باشند؛ اما این ارتباط در ابتدا به‌سادگی صورت نمی‌گرفت و دشواری‌های خاص خودش را داشت. در این قسمت تحولات دنیای اینترنت را بررسی می‌کنیم تا درنهایت به وب 3 یا Web 3.0 برسیم.


نسل اول وب 1.0

در نسل اول اینترنت جهانی تبادل اطلاعات به شکل خاصی انجام می‌شد. بسیاری از امکاناتی که امروزه به‌راحتی در اینترنت در دسترس هستند در نسخۀ اولیه وجود نداشتند. مطالب و محتواها در این دوره صرفاً Read Only بود و امکان درج کامنت، آپلود فایل و تصاویر وجود نداشت. به عبارت دیگر اطلاعات فقط قابل خواندن بودند و تولید محتوا فقط توسط عده محدودی انجام می‌شد. در کنار این مسائل الگوریتم خاصی هم برای غربال اطلاعات و داده‌های موجود در دنیای وب وجود نداشت و دسترسی به اطلاعات بسیار سخت بود. همین نیاز به غربال اطلاعات بود که درنهایت نیاز به موتورهای جستجو را ایجاد کرد.


نسل دوم وب 2.0


Web 2.0 انقلابی اساسی در دنیای اینترنت و شبکه جهانی وب ایجاد کرد. ما در حال حاضر در این دوره به سر می‌بریم. پس از عبور از Web 1.0 اطلاعات موجود در اینترنت به‌صورت خواندنی/نوشتنی در آمدند و امکان تعامل با دیگر کاربران و تولید محتوا برای عموم مردم فراهم شد.

شبکه‌های اجتماعی نظیر فیس‌بوک، اینستاگرام، واتس‌اپ و... در این دوره به وجود آمدند. الگوریتم‌های جستجو شکل جدیدی به خود گرفتند و یک سیستم برای طبقه‌بندی اطلاعات موجود در اینترنت به وجود آمد. با این وجود یک چالش جدید هم در نسل دوم به وجود آمد و آن این است که کنترل و اختیار محتواهای تولیدی در دست شرکت‌های بزرگ نظیر گوگل، توییتر، فیس‌بوک و... است. این موضوع انتقادات زیادی را به سیستم شبکه جهانی اینترنت وارد کرده است و نگرانی‌های مربوط به حفظ حریم خصوصی را به دنبال دارد.

وب 3 چیست؟


حالا که تا حدودی با تحولات دنیای اینترنت آشنا شده‌اید وقت آن است که در مورد وب 3 صحبت کنیم. این دوره از اینترنت که در حال ظهور است کنترل بیشتری را برای مدیریت اطلاعات در اختیار کاربران می‌گذارد در حقیقت کاربران علاوه بر اینکه به‌راحتی قادر به تولید محتوا هستند؛ بلکه بر آن چیزی که خلق می‌کنند تسلط کامل دارند. در چنین شرایطی هیچ نهاد یا شرکتی بدون اجازۀ کاربر قادر نیست به اطلاعات شخصی او دسترسی داشته باشد و چالش‌های مربوط به حریم خصوصی حل خواهند شد.


ویژگی‌ها و مزایای Web 3.0


تا اینجا یک دید کلی در مورد عصر جدید اینترنت ارائه کردیم؛ اما مواردی که به آنها اشاره شد تنها ویژگی‌های موجود در Web 3.0  نیستند و امکاناتی که در وب 3 در اختیار کاربران قرار می‌گیرد فراتر از این حرف‌هاست. مهم‌ترین ویژگی‌ها و مزایایی که باید به آنها اشاره کنیم شامل موارد زیر می‌شود:


متن‌باز بودن و فاقد انحصار:


یکی از مشکلات حال حاضر انحصارگرایی در حوزۀ تکنولوژی است به‌طوری که شرکت‌های بزرگی مثل گوگل و فیس‌بوک تمامی داده‌های موجود را تحت کنترل دارند. در نسل سوم وب این موضوع کم‌رنگ می‌شود و تسلط این دسته از شرکت‌ها بر داده‌ها و اطلاعات به‌مرور از بین می‌رود. به این ترتیب حریم خصوصی کاربران حفظ خواهد شد و دسترسی رایگان و بدون هزینه برای کاربران فراهم می‌شود.


امنیت:


دومین فاکتور اساسی امنیت است به این شکل که اطلاعات تماماً رمزگذاری می‌شوند و تنها زمانی قابل دسترس هستند که توسط کاربران به اشتراک گذاشته شوند و به نمایش عمومی در بیایند. سیستم بلاک‌چین در حال حاضر تنها یک نمونه کوچک از رمزنگاری‌های آینده محسوب می‌شود.


بهبود سیستم مالی:


در Web 2.0 انجام فعالیت‌های اقتصادی مستقیم امکان‌پذیر نیست و برای انجام آنها باید از نهادهای واسط مثل بانک‌ها کمک گرفت. در نسل جدید وب، توکن‌های درون برنامه‌ای نقش پررنگ‌تری ایفا می‌کند و انجام تراکنش‌های درون برنامه‌ای را تسهیل می‌بخشند.


هوش مصنوعی:


این اواخر به‌خصوص با گسترش استفاده از Chat-GPT نقش هوش مصنوعی در انجام فعالیت‌های روزمره ما بیشتر شده است. در آینده و با پیشرفت سیستم‌های هوش مصنوعی بسیاری از فعالیت‌ها به شکل اتوماتیک انجام خواهد شد و این کار سرعت انجام کارها بیشتر می‌کند.


غیر متمرکز:


شبکه‌های داده غیر متمرکز هم یکی دیگر از قابلیت‌هایی است که بازار کریپتو آن را عرضه کرده است. این شبکه‌ها کمک می‌کنند تا ذخیره‌سازی اطلاعات به شکل ایمن‌تری انجام شود و حریم خصوص کاربر حفظ شود.

به غیر از این موارد بسیاری از ویژگی‌های دیگر هم در Web 3.0 وجود دارد که در آینده به طور مفصل در مورد آنها صحبت خواهیم کرد.


متاورس و وب 3


یکی دیگر از تکنولوژی‌هایی که با نسل جدید اینترنت پیوند خورده دنیای متاورس است. در این دنیای مجازی کاربران قدر هستند بسیاری از فعالیت‌های دنیای واقعی را از راه دور و بدون پرداخت هزینه تجربه کنند. در این فضای مجازی از سیستم بلاک‌چین استفاده می‌شود و در حال حاضر در حال پیشرفت و توسعه است. پیش‌بینی می‌شود که با ورود به وب سه، دنیای متاورس هم دستخوش تغییرات بسیار زیادی شود.


نتیجه‌گیری


دنیای تکنولوژی و کامپیوتر پیوسته در حال تغییر است و این تغییرات اغلب بسیار سریع اتفاق می‌افتند. شبکه جهانی اینترنت هم از این قاعده مستثنی نیست و در طی این سال‌ها قابلیت‌های جدیدی به آن اضافه شده است. در این مطلب به بررسی عصر جدید اینترنت یعنی نسل سوم وب یا وب 3 پرداختیم. امیدواریم که این مطلب مورد توجه شما واقع شده باشد.

صرافی ارز دیجیتال ملی چنج به‌عنوان یکی از شرکت‌های پیشرو در حوزه رمزارزها همواره در تلاش است تا بهترین و ساده‌ترین محیط برای تبادل ارز و انجام معاملات مالی را برای کاربران فراهم کند. جهت دسترسی به‌تمامی امکانات در سایت ما عضو شوید!