اولویتبندی پتانسیل بازارهای مالی جهت سرمایهگذاری
بورس:
هر ساله در فصل بودجه، تاثیرپذیری بازار سرمایه از تصمیمات احتمالی و تغییر اقلام حاملهای انرژی در بودجه و به تناسب آن اثرگذاری در صنایع مختلف را شاهد بودیم اما امسال با توجه به اقدامات متولیان بازار سرمایه، رئیس سازمان برنامه و بودجه از عدم افزایش قیمت حاملهای انرژی خبر داده است. این اقدام منجر به این میشود که بازار بتواند تصمیمات بهتری بگیرد و اثرات منفی که ریسک افزایش قیمت حاملها میتوانست در بهای تمام شده تولیدات شرکتها داشته باشد، کاهش یابد.
پیشبینی میشود با توجه به اینکه شاخص در نقطه مقاومتی و روانی یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحدی قرار گرفته، مقداری سهام دست به دست شود اما بعد از آن باید اثرات نرخ دلار، قیمت کامودیتیها و ارزش پولی که در بازار خواهد آمد مورد توجه قرار گیرد. این در حالی است که افزایش نرخ دلار نیمایی در سامانه که نوید اقدام خوبی برای شرکتهای صادراتمحور است، میتواند باعث شود تا روند صعودی بازار دوام داشته باشد و بازار روند متعادلتری را پیش بگیرد.
از طرفی اقداماتی که برای حمایت از بازار سرمایه در سطح کلان کشور صورت میگیرد، نشان میدهد که بورس و سهامداران مورد توجه مسئولان است، از طرفی انتظار داریم بسته ۱۰ گانه حمایت از بورس که برخی از بندهای آن اجرایی شده است و نیز با توجه به سیاستهایی که متولیان اقتصادی در پیش گرفتهاند، بتواند به دوام و نقطه حمایتی بازار منجر شود. لذا علیرغم اینکه در این مدت بحثهای مختلفی در خصوص بازار سرمایه صورت گرفته، پیشبینی میشود که روند بازار متعادل و مثبت باشد تا عقبماندگی بازار سرمایه نسبت به سایر بازارهای رقیب جبران شود. همچنین تاثیر افزایش دامنه نوسان بر بهبود روند فعلی شاخص بورس باعث افزایش نقدشوندگی، توسعه عمق بازار، جلوگیری از تسری نوسانات قیمت به روزهای آینده، نزدیکتر شدن قیمت سهام به ارزش ذاتی و افزایش سرعت تاثیرگذاری اطلاعات شرکتها در قیمت سهام خواهد شد.
عشقی (رئیس سازمان بورس) به همکاری بانک مرکزی و سازمان بورس در راستای کنترل نرخ بهره بانکی اشاره کرد و گفت: اکنون به صورت دائم در حال برگزاری جلسات با بانک مرکزی هستیم و تعامل خوبی را با آنها داشتیم که این تعامل به صورت دائم با بانک مرکزی ادامه دارد.
با توجه به شرایط اقتصادی کشور، کاهش شدید نرخ ارز در بازار آزاد دور از ذهن است و به نظر میرسد کاهش اختلاف با حرکت نرخ ارز نیمایی به سمت نرخهای بازار آزاد محقق شود. بالتبع افزایش نرخ ارز در سامانه نیما اثر مثبتی بر روی ارزندگی بازار سرمایه داشته و صنایع صادراتمحور از افزایش نرخ ارز در سامانه نیما منتفع خواهند شد. پس افزایش نرخ دلار نیمایی به عنوان یک خبر خوب برای شرکتهای صادراتمحور میتواند روند صعودی بازار سهام را حفظ کند.
بازار سرمایه نقشی مهم در اقتصاد دارد و حمایت از آن امری ضروری است. برای رسیدن به عملکرد مناسب، بهتر است از طرف سازمان بورس، وزارت اقتصاد و نهادهای تصمیمگیرنده مورد حمایت قرار گیرد.
شاخص بورس همیشه خود را با نرخ دلار منطبق کرده، این شرایط تورمی، افزایش نرخ ارز و کاهش محسوس P/E شرکتها بازار سهام را جذاب کرده و از آن طرف تورم، باعث شده حبابهای بزرگی را در بازارهای موازی از جمله بازارهای کالایی و خودرو شاهد باشیم و طبیعی است که شاهد اقبال سرمایهگذاران به سمت بازار سهام باشیم. این اقبال در هر صورت اتفاق میافتاد و با ورود پول حقیقی که در 10 روز اخیر شاهد آن بودیم، این روند بهتدریج ادامه خواهد داشت.
همچنین به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، طرح بیمه سبد سهام زیر 100 میلیون تومانی از شنبه 21 آبانماه اجرا شد. این بسته حمایتی دولت و طرح اخیر سازمان بورس به کلی روند بازار سهام را با تغییر همراه کرده و پس از مدتها جان دوبارهای را به معاملات بازار بخشیده است.
طرح بیمه سبد سهام یا همان اوراق تبعی که جزئی از مصوبات بسته ١٠ بندی حمایت از بازار سرمایه است و تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان از پرتفوی سهامداران را پوشش میدهد در کنار دیگر بندهای این بسته، مورد تأیید مقامات رده بالای اقتصادی کشور قرار گرفته و همین مسئله نیز باعث شده تا سهامداران حقیقی، امید زیادی به متعادلشدن روند بورس و حمایت دولت از بورس داشته باشند.
سهامداران میتوانند سهام خود را به ارزش حداکثر ۱۰۰ میلیون تومان به شرط این که در مدت یکسال سهام خود را نفروشند، برای یک سال آینده بیمه کنند و از گزند اتفاقات پیشبینینشده و تاثیرگذار بر معاملات بازار سرمایه در امان بمانند. در حال حاضر ۶۵ هزار برگه بیمه "سهام یار" به فروش رفته است.
طرح بیمه سهام از اقدامات درستی است که بخشی از زیان سهامداران را پوشش داده و به سهامداران حقیقی این اطمینان را میدهد که اگر در بازار بمانند، متحمل زیان نخواهند شد در نتیجه از خروج پول حقیقی از بازار جلوگیری به عمل میآورد.
روند تازه شکل گرفته در بورس در شرایط فعلی با محدودیتهای اعمالی در سمت عرضه و اقدامات تحریکی برای تقاضا امکان تداوم خواهد داشت و ظرفیتهای بنیادی و انتظارات تورمی میتواند بازار سرمایه را به هدفی مطلوب برای سرمایههای را کد و سرگردان تبدیل سازد.
این اخبار موثق منجر به بازگشت اعتماد به بورس و احتمال رشد آن میشود، پس پیشنهاد اول ما برای سرمایهگذاری بازار سهام می باشد.
مسکن:
بازی دو سر برد صندوق املاک و مستغلات
صندوق املاک و مستغلات؛ صندوق دیگری است که املاک و مستغلات ساختهشده وارد آن میشود و سرمایهگذار قادر به خرید یا سرمایهگذاری در بخشی از یک ملک یا به صورت قسطی خرید یک ملک است و از این جهت به نظر میآید با صندوق ساختمان که پیش از این در بازار وجود داشت و موفق نبود، خیلی متفاوت است.
ایجاد صندوق املاک و مستغلات اقدام بسیار مثبتی است؛ چراکه از یکسو، بسیاری از املاک و مستغلاتی که پیشتر از این استفاده خاصی از آن نمیشد و بازدهی خاصی نداشتند از این طریق وارد بازار سرمایه شده و نسبت به فروششان اقدام میشود و از سوی دیگر، خیلی از سرمایهگذاران که قادر به خرید مسکن بهطور کامل نیستند، اینجا میتوانند از بازدهی بازار مسکن بهرهمند شوند و با خرید متری مسکن یا بخشی از یک ملک میتوانند از این بازار منتفع شوند. جای این ابزار در بازار سرمایه خالی بود و در حالحاضر با ایجاد صندوق املاک و مستغلات نقطهعطفی در این موضوع پیشآمده و امیدواریم با استقبال مضاعف سرمایهگذاران نیز مواجه شود.
به طور کلی در صندوقها سازوکار به اینصورت است که وجوه خُرد جمع میشود، وجوه جمعآوریشده یک کاسه و صرف خرید یک دارایی میشود، این دارایی میتواند سهام باشد که تبدیل میشود به صندوق سهامی، میتواند صندوق اوراق با درآمد ثابت باشد و میتواند یک پروژه باشد. حالا تنها تفاوتی که ایجادشده این است که در این صندوق املاک و مستغلات دارایی پایه است. بنابراین اگر سرمایهگذاری پیشبینی میکند که در بازار مسکن بازدهی مثبتی در انتظار اوست، لازم نیست چند میلیارد تومان سرمایهگذاری مستقیم در بازار مسکن داشته باشد و میتواند با چندمیلیونتومان نیز وارد این صندوقها شده و وجوه خود را صرف سرمایهگذاری در بازار املاک کند.
طلا:
در چشمانداز بازار ارزهای دیجیتال، فروش عمدهای به وجود آمدهاست و برخی صرافیها نیز معاملات را متوقف کردهاند.
گفتنی است این ضربهی مضاعف، ناشی از دلار ارزانتر و طوفان ارزهای دیجیتال، یکبار دیگر اشتهای طلا را برانگیخته است. ناگفته نماند طلا هم به عنوان پناهگاهی امن در برابر عدم قطعیتهای بازار ارزهای دیجیتال و هم به منظور سود بردن از دلار ارزانتر، دارایی کاربردی تلقی میشود.
با وجود تمام رویدادهای اخیر، اگر شاهد نابودی ارزهای دیجیتال باشیم، معاملهگران همچنان به دنبال پناهگاه امن طلا خواهند بود که طبعأ فلز گرانبها را بالاتر خواهد برد.
دلار:
دبیرکل کانون صرافان با اعلام دلیل اصلی گرانی بیسابقه دلار، احتمال داد، نقدینگی از بازار ارز به دلیل رشد قابل توجه شاخص بورس راهی بازار سرمایه شود.
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، کامران سلطانیزاده در واکنش به وضعیت اخیر بازار ارز و نوسانات قیمت گفت: بسیاری از افراد به دلیل کاهش ارزش ریال و افزایش تورم که هر سال تجربه میشود به سمت بازارهای ارز، سکه و طلا و همچنین ملک و زمین سوق پیدا میکنند. به دلیل راکدبودن بازار ملک و زمین در سال جاری، بیشتر مردم برای خرید ارز تمایل نشان دادند و با افزایش تقاضا موجب گرانی دلار شدند.
وی افزود: جذابیت ارز تا زمانی که مردم احساس کنند ارزش پول را حفظ کردهاند ادامه دارد و بعد از آن دیگر خریدی نخواهند کرد و روند بازار معکوس خواهد شد اما باید دید در چه قیمتی مردم از خرید ارز اشباع خواهند شد. هیجانات مقطعی بازار هم در برخی مواقع موجب افزایش خرید ارز خواهد شد و فعلا هم به دلیل اتفاقات اخیر و وضعیت بازار سهام و خروج بسیار زیاد نقدینگی از بورس این حجم از تقاضا برای خرید ارز و افزایش قیمت مشاهده میشود.
سلطانیزاده ادامه داد: با توجه به رشد قابل توجه شاخص بورس در دو هفته گذشته، احتمال بازگشت نقدینگی از بازار ارز به بازار سرمایه نیز وجود دارد.
علی صالح آبادی (رئیس بانک مرکزی) درباره برنامه بانک مرکزی برای مهار نوسان ارزی اخیر گفت: در روزهای آینده ابزار جدید بانک مرکزی برای مدیریت بازار به همراه جزئیات آن ارائه خواهد شد. وی افزود: فرایند آزادسازی 7 میلیارد دلار از منابع ارزی بلوکه شده در کره جنوبی در حال طیشدن است و به محض اینکه به نتیجه برسد، اعلام خواهد شد.
به گزارش خبرنگار اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس به نقل از رویترز، ارزش دلار در بازار جهانی نیز کاهش یافت؛ چرا که انتشار آمارها درباره کاهش نسبی تورم در آمریکا سرمایهگذاران را به سمت داراییهای با ریسک بیشتر سوق داده است.
انتظار میرود پایینآمدن چند دهم درصدی تورم آمریکا به کمرنگترشدن سیاست افزایش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی منجر شود.
دلار آمریکا در هفتههای اخیر شاهد فروش گستردهای بوده است، چرا که فدرال رزرو آمریکا سیگنالهایی از کاهش موضع جنگطلبانهی خود در مورد افزایش نرخ بهره میدهد. در کنار آن، بازارهای سهام نیز افزایش یافتهاند و سرمایهگذاران امیدوارند که به تدریج به رژیم پولی آسانی بازگردند که در دههی گذشته در بازارهای سهام متداول بوده است. بر همین اساس ارزش دلار در برابر سبد ارزهای مرجع در دو روز معاملاتی اخیر 3.8 درصد پایین آمده که بیشترین افت دو روزه ارزش دلار در 13 سال گذشته به شمار میرود. که با توجه به این خبر ثبات قیمت داخلی دلار دور از ذهن نیست.
نباید منتظر افزایش قیمت ارز در آینده نزدیک بود. زیرا نرخ ارز کنترل میشود. ارز هر سال دو بار تکانههایی دارد اما اینکه الان تکانه ارزی است یا صرفا تغییر در قیمت ارز رخ داده، معلوم نیست. البته معمولا تکانهها به سمت بالا است مگر اینکه بتوان مسیر را اصلاح کرد.
خودرو:
وزیر صمت : در یک ماه اخیر دو خودروساز بزرگ کشور به رقم ۱۰۰ درصد عبور مستقیم خودرو دست یافتند که حاکی از وضعیت خوب تولیدات است لذا برای حذف قرعهکشی خودرو، باید شکاف بین عرضه و تقاضا کاهش یابد، امسال ۱.۵ برابر سال گذشته تولید خواهیم داشت و آییننامه واردات خودرو هم در حال نهاییشدن است که این دو جریان سبب کاهش قرعهکشی تا پایان سال خواهد شد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: دستورالعمل واردات خودرو همچنان ایراد اساسی دارد و می تواند منجر به ادامه حضور محصولات ناقص باشد.
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، لطفالله سیاهکلی با اشاره به انتقادات وارده به آئیننامه واردات خودرو که توسط وزارت صنعت تهیه شده به ایسنا گفت: چندینبار تذکر داده شد که دستورالعمل ایرادات اساسی دارد اما هنوز برطرف نشده است. چرا که نوع خودروهای وارداتی به سمتی است که تولیدکنندگان داخلی همچنان می توانند با همین محصولات ناقص، میدانداری کنند. با این آئیننامه اتفاق ویژهای در بازار خودرو رخ نمیدهد.
وی افزود: زمانی که گفته میشود واردات خودرو صورت گیرد انتظار میرود در کنار آن ورود پلتفرمها و فناوریها همچنین ایجاد رقابت در بازار و کاهش قیمتها مشاهده شود. شاید با این دستورالعمل مقداری بازار متاثر از واردات خودرو شود اما در حدی که مدّ نظر قانونگذار بوده نمیتواند تحولی در بازار ایجاد کند.
در نتیجه با توجه به اخباری که حول صنعت خودرو میباشد، میتوان دریافت که در حال حاضر افزایش قیمت در این صنعت رخ نخواهد داد؛ بنابراین برای سرمایهگذاری مناسب نیست.
«از آنجایی که بازارهای مالی تحت فشار عوامل بسیاری قرار دارند و هر عاملی میتواند در آن نوسان ایجاد کند، تحلیلهای ارائهشده صرفاً به جهت اطلاعرسانی از فضای عمومی بازار ارائه میشوند و هیچگونه پیشنهادی برای خرید یا فروش نیست.»
| تحلیلگر: مرال شیبانی |