صفر تا صد بیتکوین!
فصل اول - قسمت هشتم: استخراج بیتکوین
فرآیند افزودن تراکنشهای جدید به بلاکچین بیتکوین، به عنوان استخراج بیتکوین شناخته میشود. کار سختی است. استخراجکنندگان بیتکوین از تکنیک PoW استفاده میکنند که در آن، رایانهها برای حل مسائل ریاضی که تراکنشها را تأیید میکنند، رقابت میکنند.
به طور کلی، ماینرها سعی میکنند یک عدد هگزادسیمال 64 رقمی، که به آن هَش (Hash) گفته میشود، تولید کنند که کمتر یا مساوری با هَشِ هدف (Target Hash) باشد. نرخ هَش بیتکوین نشاندهنده تعداد تخمینی هَشهای ایجادشده توسط ماینرهایی است که سعی در حل بلاک فعلی بیتکوین یا هر بلاک معینی دارند.
نرخ هش بیتکوین با هش در ثانیه (H/s) اندازهگیری میشود. ماینرها برای استخراج موفقیتآمیز به نرخ هش بالایی نیاز دارند که بر حسب مگاهَش در ثانیه (MH/s)، گیگاهَش در ثانیه (GH/s) و تراهَش در ثانیه (TH/s) اندازهگیری میشود.
کد بیتکوین به استخراجکنندگان بیتکوین اضافی پاداش میدهد تا آنها را تشویق کند که برای حل معماها و حفظ کل سیستم مسابقه دهند. به این ترتیب، تراکنشهای جدید بلاکچین به سیستم اضافه میشود.
توجه به این نکته ضروری است که نرخ هَش بیتکوین هیچ تأثیری بر سرعت حل هر بلاک ندارد. مقداری سختی استخراج بیتکوین (Bitcoin Mining Difficulty) (به سمت بالا یا پایین در هر بلاک تنظیم میشود) تضمین میکند که بلاکها در یک چارچوب زمانی ثابت به نام زمان بلاک (Block Time) حل میشوند.
استخراج بیتکوین به طور قابل توجهی سود کمتری نسبت به گذشته دارد و جبران هزینههای افزایشیافته مرتبط با کسب قدرت محاسباتی و اجرای آن با مصرف برق را دشوارتر میکند.
هنگامی که این سیستم برای اولینبار در سال 2009 معرفی شد، ماینرها هر بار که مقدار بیتکوین بیشتری نسبت به الان دریافت میکردند، یک مُهر (Stamp) دریافت میکردند. پاداش بلاک در هر 210,000 بلاک (تقریباً هر چهار سال) به نصف کاهش مییابد.
به عنوان مثال، یک بلاک بیتکوین زمانی که در ابتدا در سال 2009 استخراج شد، 50 بیتکوین ارزش داشت. این میزان در سال 2012 به 5 بیتکوین کاهش یافت. در سال 2016، دوباره به نصف کاهش یافت و به 12.5 بیتکوین رسید. این پاداش مجدداً در 11 مِی 2020 به 6.25 کاهش یافت که در سال 2024 نیز به 3.125 خواهد رسید.
با افزایش تعداد تراکنشها، مبلغی که ماینرها برای هر مُهر (تمبر یا Stamp) دریافت میکنند، کاهش مییابد.
قسمت قبل را از اینجا و قسمت بعد را از اینجا دنبال کنید.
| نویسنده: امین امیری |